Sisteme de stocare a frigului

STOCARE DE FRIG pentru aplicaţii în climatizare şi refrigerare
ICEBAT este un sistem de stocare de gheaţă dezvoltat şi promovat de catre FAFCO de peste 35 de ani. Acesta vă permite să eliminaţi, să reduceţi sau să amanaţi consumul de energie necesar răcirii clădirii sau procesului dumneavoastră.
Un sistem ICEBAT poate stoca între 150 kWh si 18 MWh capacitate de răcire sub formă de energie latentă. După 8 ore de încărcare, ICEBAT poate descărca în totalitate sau parţial energia stocată, în 45 de minute pâna la 10 ore în funcţie de necesităţile dumneavoastră.
Necesităţile de răcire diferă considerabil în funcţie de momentul zilei, de sezon şi de aplicaţie: industrie, hoteluri, spitale, centre commerciale, teatre, etc.
Fără stocare de gheaţă , sistemele de refrigerare si climatizare clasice sunt dimensionate pentru a acoperi vârfurile de consum, ceea ce reprezintă în medie, doar 3% din timp, conform certificării Eurovent!
Utilizarea stocajului de gheaţă pentru acoperirea vârfurilor de consum permite reducerea cu până la 50% a dimensiunii întregului sistem de răcire: chillere, turnuri de răcire, dar si tablouri electrice, cabluri de alimentare etc.
ICEBAT utilizează solidificarea apei în gheaţă pentru a stoca energie sub formă de ”caldură latentă”. Apa este cu siguranţă cel mai bun fluid pentru schimbarea de fază (Phase Change Material = PCM), din toate punctele de vedere: disponibilă, economică, fără impact negativ asupra mediului şi în plus, apa are cea mai mare căldură latentă dintre toate lichidele cunoscute.
În timpul încărcării, frigul purtat de lichidul glicolat circulat în schimbatorul de caldură, transformă apa stocată în ICEBAT în gheaţă.
În timpul descărcării de frig, lichidul cald intrat în ICEBAT este răcit până la temperatura dorită, datorită schimbului de căldură cu apa ingheţată la 0°C din interiorul ICEBAT-ului.
ICEBAT-urile FAFCO sunt de 8 ori mai compacte comparativ cu stocajele de apă glicolată de capacitate echivalentă.
Diagrama tipică a necesarului de frig într-o zi normală
Aplicații are sistemului ICEBAT:
Construcţii: centre comerciale, hoteluri, spitale şi clinici, clădiri de apartamente
Spaţii publice: teatre, cinematografe, muzee, centre de cult, piscine, stadioane, aeroporturi
Clădiri cu destinatie diversă: clădiri de birouri, ateliere, săli şi camere curate, fabrici, spaţii de producţie
Clădiri cu destinaţie specifică:
Universităţi, centre de expoziţii, staţii de metrou, gări feroviare
Agro-Industrie: spaţii cu destinaţie Logistică, stocare, curațare, sterilizare, pasteurizare
Supermarketuri: subrăcirea instalaţiilor frigorifice, dezumidificarea zonelor de vânzare, climatizarea centrelor comerciale
Industria farmaceutică, Industria chimică: stocaj de siguranţă, răcire de proces de fabricaţie
Concepte specifice: aplicaţii unde se cere răcire şi refrigerare rapidă, stabilizare de temperatură
Reţele de răcire: răcire prin reţea urbană, răcire pentru centre de date (Data Centers)
ICEBAT reduce costul de investiţie
Reducând puterea chillerelor (între 20% până la 70%), se reduc automat şi următoarele: branşamentul electric şi tabloul electric, turnurile de răcire, sistemele de securitate (ex. generatoarele), alte sisteme de stocare, baterii, rezervoare de combustibil, Infrastructura electrică şi conexiunea la reţeaua electrică şi la reţeaua de apă;
ICEBAT reduce inclusiv cantitatea de refrigerant !
ICEBAT-ul reduce nevoia de funcţionare în cicluri scurte şi funcţionarea în sarcină parţială a chillerului, prelungindu-i astfel durata de viaţă. Acest fapt amână de asemnea înlocuirea sau reînnoirea şi a altor componente ale sistemului frigorific. ICEBAT-ul are o durată de viaţă de peste 25 de ani.
Reduce costurile de operare
Costuri fixe: puterea contractată, costuri de mentenanţă şi înlocuire şi măsuri de siguranţă;
Costuri variabile: consumul de energie, utilizarea tarifelor diferenţiale, reduce reînnoirea echipamentelor şi a cantităţii de refrigerant, costurile de reparaţii. Producţia frigorifică este astfel utilizată la punctul ei de funcţionare nominal, cu o performanţă optimă, la temperaturi scăzute noaptea.
Reduce impactul asupra mediului
Realizând încărcarea când temperatura ambientală este joasă, în timpul nopţii, chillerul funcţionează astfel cu o eficienţă energetică mai bună. În afara orelor de vârf, energia electrică consumată poate fi mai ieftină deasemenea şi produsă din surse regenerabile. Instalarea unui ICEBAT reduce cantitatea de agent frigorific din chiller pentru că reduce talia acestuia. Astfel, chillerele pot funcţiona cu cele mai noi gaze refrigerante (freoni cu un conţinut scăzut de Global Warming Potential GWP). De asemenea, ICEBAT reduce talia şi dimensiunea turnurilor de răcire asociate şi prin urmare, pe cale de consecinţă inclusiv nivelul de zgomot şi consumul de apă.
Asigură siguranţa şi răspunde urgenţelor
ICEBAT funcţionează cu consum redus de energie: o simplă pompă de circulaţie este suficientă pentru descărcarea sarcinii frigorifice. ICEBAT oferă puterea maximă la pornire, este echipamentul ideal pentru siguranţa instalaţiilor critice. De asemenea, ICEBAT nu necesită o pornire sau o funcţionare permanentă regulată și poate rezista la perioade lungi de întrerupere în funcţionare fără probleme.